Den Douwe

Type

Cultuur

Locatie

Grimbergen

Jaar

2021

Masterplan voor herontwikkeling van een verlaten industriële site in de oksel van RING Brussel (A12/E19)
Na het vertrek van Douwe Egberts koffiebranderij op de site wenst de nieuwe eigenaar Global Estate Group een mixed-use gebruik op de site te realiseren en deels de bestaande gebouwen die nog in goede staat zijn een nieuwe invulling te geven, deels nieuwbouw te realiseren voor bedrijven die zich hier willen vestigen. Deze nieuwbouw wordt gerealiseerd in de plaats van huidige gebouwen die zeer specifiek gebouwd werden voor de vroegere functie (silo’s opslag koffie, koffiebranderij,…) en tevens het bestaande kantoorgebouw aan te bieden aan nieuwe gebruikers van verschillende bedrijven. 

De eerste fase in dit project is een invulling in bestaande bedrijfshallen op het terrein ten behoeve van een cultuurcentrum voor de gemeente Grimbergen. De gemeente wenst een polyvalente zaal die door diverse verenigingen kan gebruikt worden voor feesten, voorstellingen, lezingen, events,…… en een invulling voor indoor padelvelden en trampoline park in de naastliggende hallen door een privé uitbater.
Het centrale plein op de site (gelegen tussen het bestaande kantoorgebouw en de hallen die deze leisure invulling krijgen) wordt aangelegd en op nivo van de vloer van de bedrijfshallen gebracht. Het centrale plein (vroeger een asfaltverharding voor laadkades) krijgt een groen karakter en kan ook ingezet worden als locatie voor outdoor events op de site.

Een belevingstrap in de vorm van een trap, zittribune omzoomd met plantenbakken vormt de overgang van de parking voor personenwagens en fietsenbergingen naar het centrale plein. De trap kan door gebruikers van de site zowel voor leisure activiteiten als de gebruikers van de kantoren aangewend worden als zitbanken, tribune,……

De nieuwe activiteiten zullen toegang krijgen via het centrale plein waarbij grote glazen toegangsdeuren uitnodigend zijn en de dichte gevelvlakken met een houten bekleding nog eens extra nadruk leggen op een aangename omgeving.

BBSC-architecten-antwerpen-achitect-project-Den-Douwe-4.jpg
BBSC-architecten-antwerpen-achitect-project-Den-Douwe-4.jpg
BBSC-architecten-antwerpen-achitect-project-Den-Douwe-4.jpg