Ondernemersstraat 33, 3920 Lommel

Masterplan voor een site met diverse gebouwen voor opslag, geconditioneerde ompak van vloeistoffen en poeders, handling van producten voor de farmaceutische en voedingsindustrie. Een eerste opslaggebouw van 10.000 m2 werd gerealiseerd in 2008 en omvat naast clean rooms, opslagruimtes en een laad en loszone ook een gedeelte met diepvriesfaciliteiten. In 2017 werd een nieuw opslag- en productiegebouw gerealiseerd van 17.000 m2 met een kantoorgedeelte voor de administratieve functies en directie. De architectuur en verschijningsvorm van het gebouw is het resultaat van de vereisten die de compartimenten  voor opslag noodzakelijk maken. De hoogte werd bepaald gezien stapeling in rekken waar het principe smalle gangen toegepast werd. Explosieveiligheid voor bepaalde opslagunits, isolatie voor units waar koeling toegepast wordt enz…. geeft een variatie in gevelmaterialen maar werd harmonisch samengebracht door het gebruik van verschillende grijstinten en weloverdachte materiaalovergangen. Het kantoorgedeelte werd voorzien met zwarte gevelbekleding en ramen en geeft een contrast ten opzichte van de lange grijze gevels van het opslaggebouw. De kantoren zelf werden voorzien van open en lichte kantoren waar een overvloed aan zichten op het terrein en natuurlijk licht aanwezig zijn om een aangename werkomgeving te creëren. De gebouwen zijn gepositioneerd tegenover elkaar om de circulatie op het terrein veilig en overzichtelijk te houden met een ruime tussenafstand. Vanuit de kantoren heeft men overal een globaal overzicht op het terrein en de circulatie naar en van de openbare weg.

 

De opslaghal is ingedeeld in diverse kleinere compartimenten ifv opslag van verschillende producttypes die strikt van elkaar gescheiden moeten worden.  De compartimenten voor opslag zijn tussen 1000 m2 en 2400 m2 groot. De ompakzones zijn uitgerust met de nodige veiligheidsvoorzieningen (sommige ATEX). Veiligheidsvoorzieningen zijn ver doorgedreven in dit gebouw tot en met volledig gescheiden rioleringssystemen die buiten het gebouw naar noodopvangputten geleid worden. In geval van calamiteit ondersteunt dit concept de veiligheid van de site. De opslagcompartimenten hebben een vrije hoogte van 11m en zijn geschikt rond een centrale gang voor heftruckverkeer op begane grond. De verdieping boven deze centrale gang omvat verschillende gescheiden technische ruimtes waar de koel en ventilatie installaties geplaatst werden om zo de technieken heel compact bij de compartimenten te houden. Een kantoorgebouw in 3 bouwlagen werd tegen het opslag gebouw geplaatst. Hierin bevinden zich werkplekken, vergaderruimtes, personeelsvoorzieningen en onthaal voor bezoekers. De gevels van het gebouw zijn opgetrokken uit sandwichpanelen en betonpanelen in grijze tinten. De luifels zijn bekleed met zwart gelakte sinusvormige metalen profielplaten. Deze kleurstelling werd verder doorgetrokken in het naastliggende kantoor.